Andrologia Andrologia Chirurgia narządów płciowych Chirurgia narządów płciowych Rehabilitacja Rehabilitacja Zdrowie seksulane Zdrowie seksulane Męskie zdrowie Męskie zdrowie

mgr Paulina Madej

Specjalizacje
Dietetyka kliniczna
Model konsultacji
On-line
Język komunikacji
Polski
 
Nadrzędnym celem każdej współpracy jest dla mnie poprawa stanu zdrowia i samopoczucia pacjentów poprzez edukację żywieniową oraz zindywidualizowane plany dietetyczne – uwzględniające jednostki chorobowe, ale również preferencje smakowe pacjenta, czy kwestie organizacyjne.
 
Główne obszary mojej pracy obejmują:
 
– dietetyka kliniczna dorosłych oraz dzieci,
– żywienie kobiet w ciąży i mam karmiących,
– dietetyka pediatryczna,
– żywienie osób aktywnych fizycznie.
 
W mojej codziennej praktyce, najczęściej wspieram pacjentów zmagających się m.in. z:
 
– nadwagą/otyłością oraz niedowagą/niedożywieniem,
– cukrzycą, stanem przedcukrzycowym, insulinoopornością,
– chorobami nerek (PChN, przed i po dializie, kamice),
– dyslipidemią (np.podwyższony cholesterol, TG),
– nadciśnieniem i chorobami układu krążenia,
– chorobami i dolegliwościami ze strony przewodu pokarmowego (np. IBS, refluks żołądkowo-przełykowy, uchyłki),
– chorobami trzustki (ostre i przewlekłe zapalenie trzustki, stan po resekcji trzustki, niewydolność),
– chorobami tarczycy (np. niedoczynność, Hashimoto),
– zespołem policystycznych jajników (PCOS),
– chorobami skóry (np. trądzik).

Wykształcenie:

  • 2018 – Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego – Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji (tytuł magistra dietetyki)

Certyfikaty i szkolenia:

  • 2024 – Kurs: Żywienie pacjentów z przewlekłą chorobą nerek (Polskie Towarzystwo Nefrologiczne, Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu, Gdański Uniwersytet Medyczny);
  • 2024 – Konferencja Naukowa: Otyłość u dzieci – profilaktyka i leczenie (Instytut Pomnik Centrum Zdrowia Dziecka)
  • 2023 – VII Konferencja Naukowo – Szkoleniowa: Żywienie dziecka wczoraj i dziś pt. „Praktyka oparta na faktach” (Klinika Pediatrii, Gastroenterologii i Żywienia UJ CM)
  • 2023 – Kurs: Żywienie pacjentów z przewlekłą chorobą nerek (Polskie Towarzystwo Nefrologiczne, Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu, Gdański Uniwersytet Medyczny);
  • 2023 – Szkolenie: Dieta w niewydolności nerek (Centrum Szkoleń Dietetyki Klinicznej);
  • 2023 – Konferencja: Dietetyka w neurologii i psychiatrii;
  • 2023 – Szkolenie: Nutripsychiatria – dietetyka w zaburzeniach psychicznych (Fundacja Insulinooporność);
  • 2023 – Konferencja: Dietetyka w ginekologii i położnictwie (Polskie Towarzystwo Dietetyki);
  • 2023 – Specjalista Przyjazny Mózgowi (Test Psychodietetyczny w ramach VII Ogólnopolskiej Konferencji PAD „Psychika a Dietetyka”);
  • 2023 – VII Ogólnopolska Konferencja PAD „Psychika a Dietetyka”;
  • 2022 – Kurs: Żywienie pacjentów z przewlekłą chorobą nerek (Polskie Towarzystwo Nefrologiczne, Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu, Gdański Uniwersytet Medyczny);2022 – Konferencja Naukowa: Insulinooporność –
  • 2022 – XXI Konferencja Naukowo – Szkoleniowa: W nowej erze (Polskie Towarzystwo Mukowiscydozy)
  • 2019 – XVIII Konferencja Naukowo – Szkoleniowa: Mukowiscydoza – Przewlekła choroba wieloukładowa (Polskie Towarzystwo Mukowiscydozy)
  • 2019 – Akademia Mukowiscydozy: warsztaty dietetyczne „Żywienie chorych na mukowiscydozę” (Klinika i Zakład Mukowiscydozy Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie, Centrum Leczenia Mukowiscydozy w Dziekanowie Leśnym);
  • 2019 – Poznańskie warsztaty dla dietetyków (Klinika Gastroenterologii Dziecięcej i Chorób Metabolicznych Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu);2018 – Konferencja Naukowa: Problemy Kliniczne w dietetyce sportowej (Akademia Dietetyki Sportowej);
  • 2018 – Kurs Dietetyki Sportowej (Akademia Dietetyki Sportowej);
  • 2018 – I Poznański Naukowy Kongres Dietetyki: Żywienie – Trening – Wspomaganie (Instytut Żywienia Człowieka i Dietetyki Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu)
  • 2017 – Projekt badawczy: Zacznij od Lekkiej (Nestle, SGGW, PZLA);
  • 2017 – I Konferencja Insulinooporność – Problem XXI wieku (CMKP, Fundacja Insulinooporność);
  • 2017 – SOIT – School Of Insulinresistance Therapy (Fundacja Insulinooporność);
  • 2017 – SOIT – School Of Insulinresistance Therapy (Fundacja Insulinooporność);
  • 2017 – Konferencja Naukowo – Szkoleniowa: Evidence-based nutrition – żywienie oparte na dowodach naukowych (Śląskie Centrum Zdrowia)2017 – Konferencja Naukowo – Szkoleniowa: Evidence-based nutrition – żywienie oparte na dowodach naukowych (Śląskie Centrum Zdrowia)
  • 2017 – Konferencja Naukowa: Trends in Dietetics 2017 (Uniwersytet Medyczny w Łodzi)
  • 2017 – III Ogólnopolska Konferencja Naukowo-Szkoleniowa: Standardy leczenia dietetycznego 2017 – cukrzyca (Polskie Towarzystwo Dietetyki);
  • 2016 – Akademia Dietetyki Sportowej: Warsztaty z ADS
  • 2016 – Konferencja: Your diet, your health (Polish Coeliac Society)

Towarzystwa medyczne i organizacje naukowe:

  • Polskie Towarzystwo Dietetyki (PTD),
  • Polskie Towarzystwo Mukowiscydozy (PTM)

Dodatkowa działalność:

  • współpraca z fundacją Polskie Towarzystwo Walki z Mukowiscydozą (PTWM) – konsultacje dietetyczne w ramach projektów PFRON;
  • prowadzenie warsztatów dietetycznych w ramach Programu Polityki Zdrowotnej w zakresie opieki poporodowej dla mieszkańców województwa mazowieckiego (program finansowany z funduszu mazowieckiego)